Borderline Visible (Op de grens van het zichtbare)

door Ant Hampton:

Een collectieve ervaring



- in een live event voor publiek – elke toeschouwer heeft zijn eigen exemplaar van het boek en wordt geleid door een soundtrack die uit de luidsprekers klinkt. Af en toe gaat het licht uit.

︎︎︎
(For full info about Borderline Visible - content, concept, documentation - see here)






Het ingenieuze en vernieuwende format van Time Based Editions presenteert het ‘audio-visuele’ als twee gescheiden elementen, die in een collectief heden opnieuw worden samengebracht door de synchrone beweging van onze handen. Samen duiken we in het hier-en-nu van de bladzijde: gedrukte foto’s tot leven gebracht door een soundscape die ons zowel stuurt als omringt.

“het mooie van de collectieve ervaring is dat het toch meer als een live-gebeuren voelt, wat de aandacht en de urgentie vergroot. In de theaterzaal voelt Borderline visible pas echt als een reis door ruimte en tijd.” - Marijn Lems, for Theaterkrant


Je kan het werk collectief beleven, of alleen. Wat is het verschil?

Het is een beetje zoals een film thuis in je zetel bekijken, of de ervaring met anderen delen in een bioscoop. Het verschil wordt vooral duidelijk wanneer het verhaal aan een thema raakt waarvoor een collectieve getuigenis noodzakelijk voelt.
Maar met Time Based Editions kijken we niet zomaar naar een film.
We zijn ons bewust van de bewegingen om ons heen – een echo van onze eigen interactie met het boek; vingers die samen lijnen trekken, het boek dat synchroon ondersteboven wordt gekeerd.

Op die manier wordt onze aandacht weggeleid van beeld en representatie en toegespitst op het boek als materieel object en de fysieke relatie die we daarmee aangaan. Soms is de aanwijzing om je ogen te sluiten weggelaten in de collectieve versie. In plaats daarvan wordt het licht gedempt of helemaal gedoofd, waardoor we het boek even in het donker vasthouden terwijl de geluidsband doorloopt. In uitzonderlijke gevallen kan het beter zijn om het publiek gesynchroniseerde koptelefoons te geven, maar over het algemeen bevordert het feit dat iedereen naar dezelfde geluidsbron luistert (de luidsprekers rondom) het gevoel van collectieve betrokkenheid – een gevoel dat steeds indringender wordt naarmate het verhaal vordert.

Context ︎︎︎

Hierboven een paar beelden van het IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) DocLab 2023, waar Borderline Visible (Op de grens van het zichbare) in 2023 de prijs voor Creative Technologies in de wacht sleepte

The collective experience is being presented in diverse contexts: theatres (Vidy, Lausanne), museums and galleries (Kanal Centre Pompidou, Brussels / Kunsthall ExtraCity, Antwerp), film festivals, and coming up in 2024 - domestic settings, photography and music festivals...

It may also be sited in locations that resonate with the story (the Greek National Theatre presented the work in the former home of one of Thessaloniki’s important Jewish families).

Some practical info ︎︎︎

Locatie en aantal toeschouwers – aanbevolen minimum 40; geen maximum.

Boeken
  • Ze kunnen meerdere keren worden gebruikt, om met korting te worden verkocht na de laatste voorstelling.
  • Of ze kunnen worden inbegrepen in de ticketprijs.

In ieder geval moet het publiek de mogelijkheid worden geboden om met een exemplaar van het boek naar huis te gaan. Het boek vormt een 'geladen' spoor van een tijdsgebonden ervaring. Het zorgt ervoor dat de verschillende aspecten van het verhaal nog lang nawerken en zich verder verdiepen. Er zijn ook nog pagina's te ontdekken die niet in de audio aan bod komen.



Het publiek zit op stoelen die op gelijke afstand van elkaar staan en in verschillende richtingen staan gedraaid.

In een theater kan het publiek op het podium zitten, of idealiter de hele ruimte innemen waarbij de zittribune opzij wordt geschoven.

Deze foto toont de opstelling in Vidy Lausanne. Er zijn 40 stoelen. De tribune (groen en geel) was een bestaande installatie. De luidsprekers staan achter de tribune en hangen boven de stoelen.




Uitvoering︎︎︎

Het licht en geluid lopen automatisch samen via MIDI cues van een Ableton Live project of een QLab project.

Als dit technisch niet mogelijk is, kunnen de cues ook handmatig worden ingegeven vanaf de lichttafel.

Contacteer ons voor een volledige technische beschrijving: info@timebasededitions.com